De inflatie in de eurolanden is in juni afgezwakt tot 0,2 procent. Net geen daling van gemiddelde prijzen, maar van serieuze inflatie is geen sprake.
Dat meldde het Europese statistiekbureau Eurostat dinsdag op basis van een eerste schatting (pdf).
In mei lagen de consumentenprijzen in de eurolanden nog gemiddeld 0,3 procent hoger dan een jaar eerder.
De kleinere stijging van het prijspeil in juni komt vooral doordat energie goedkoper werd. Door de enorme daling van de olieprijs in het afgelopen jaar waren brandstoffen deze maand ruim 5 procent goedkoper dan in juni 2014.
De inflatie in de eurozone ligt nog altijd ruim onder het peil van circa 2 procent waar de Europese Centrale Bank (ECB) naar streeft. De ECB koopt sinds maart op grote schaal obligaties op met verse euro's bij banken in een poging de binnenlandse vraag en het prijspeil op te krikken. Dit goedkoopgeldbeleid wil ECB-president Mario Draghi in ieder geval tot na de zomer van 2016 voortzetten.
Lagere inflatie Duitsland
De consumentenprijzen in Duitsland lagen in juni gemiddeld 0,3 procent hoger dan een jaar eerder, meldde het Duitse federale statistiekbureau maandag. De inflatie is daarmee flink afgezwakt ten opzichte van mei, toen het leven bij onze oosterburen gemiddeld 0,7 procent duurder werd.
Economen rekenden er al op dat de inflatie in de grootste economie van de eurozone zou zijn afgenomen, maar niet zo sterk. Gemiddeld gingen zij uit van een geldontwaarding van 0,5 procent. Op maandbasis daalden de prijzen in Duitsland met 0,1 procent.
De inflatie in veel eurolanden liep de afgelopen maanden juist op onder invloed van het stimuleringsbeleid van de Europese Centrale Bank (ECB). Die koopt sinds maart obligaties op bij banken, met name staatspapier, in een poging de binnenlandse vraag en daarbij het prijspeil op te krikken.
Bron: ANP/Z24
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl